Pages

Monday, May 23, 2011

Rakyat Malaysia perlu kurangkan SMS !!!



Assalamualaikum , hari ni nak cerita sikit pasal kecacatan yang dialami oleh segelintir rakyat malaysia . Bukan sengaja nak buat post memburukkan rakyat malaysia , tapi aku tulis sebab betul benda ni mmg dah jadi fenomena kat Malaysia kan ? Aku memang dah lame nak tulis pasal post ni sebab nak menyatakan ketidakpuashatian kepada segelintir rakyat malaysia yang begini , aku mintak maaf sangat sangat kalau reader ni terasa ke ape kan . I want tell the truth .

Lagi satu aku dah pernah tengok ade blogger dah post tajuk macam ni , mintak maaf ye kalau marah post saya sama dgn mane2 blogger ke ? Sebab ini je tajuk sesuai nak letak untuk luahan hati aku kepada segelintir rakyat malaysia ni .
Peace no War !

Kita sendiri boleh melihat dengan mata kita yang dianugerahkan oleh tuhan , macam mane rakyat Malaysia hantar SMS . Ade orang yang menyatakan ketidakpuashatian die melalui tumblr die . Sila tengok gambar di bawah


Ini dah jelas menunjukkan bukan aku seorang je yang benci orang gune short form sampai mengarut ngarut tahap gaban ! Ya Allah cuba lah eja tu elok elok sikit , macam baru belajar mengeja pun ade , macam tak cukup sifat pun ade aku tengok , bukan nak tujukan kat mane mane pihak lah , kadang kadang kita pun buat salah juga , mane ade manusia tak pernah buat salah . Emm , tak faham sungguh lah , cuba eja full ? takde masalah kan ? Lain lah kau pakai #Nokia 3310 , sebab yang tu huruf die terhad 160 je , tu kene faham lah .

Lagi satu contoh kat bawah ni , dipetik dari Facebook , ini bukan tujuan mengaibkan orang , tapi gambar ni dijadikan sebagai contoh tahap penulisan rakyat malaysia , gambar ni pun dipetik dari Tumblr .

(click untuk tumbesaran)


Emm , setakat ni jelah contoh , lagi banyak contoh lagi malas orang nak bace , lagi satu lagi sakit hati aku tengok post ni nanti sebab tulis bende yang aku tak suke

Akhir kata , Mintak maaf bebanyak kepada sesiapa yang terasa , aku takde niat nak menyinggung mane mane pihak , aku pun tak perfect eja eja ni , tapi tak seteruk contoh kat atas , peace no gaduh gaduh :)

p/s : yang tak faham bahasa tu layak pakai yang ni je kot ? hehe , gurau je :P

3 comments:

mad khaz said...

hehe. setuju. tapi sebenarnya atas orang. jati diri untuk kekalkan bahasa tu perlu wujud.

itulah sebab kita berblogging. boleh kembalikan keadaan macam biasa. singkatan hanya dalam sms, tak perlu dalam penulisan =)

happy blogging XD

riffzam said...

yeah!setuju pasal penggunaan ringkasan ni.mmg betul nak jimat kan ruang semua dan pantas.tapi sebaliknya bukan menjimatkan.merosakkan bahasa adalah.

shira said...

haha , Cayaaa laa ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...